Veste, Kako Pravilno Skladiščiti Gume Izven Sezone?

skladiščenje

Pravilna hramba pnevmatik

Pri vsakem prehodu iz zimske v letno sezono ali obratno se sprašujemo kam in kako pravilno skladiščiti gume do naslednje menjave. V tem članku boste našli nasvete in informacije o tem, kaj morate pri shranjevanju pnevmatik upoštevati, da podaljšate njihovo življenjsko dobo, saj je vsakoletni nakup novih precej draga investicija.

Pnevmatike se skoraj vsak dan srečujejo s težkimi razmerami na cesti. Dež, sneg, umazanija, vročina, kamenje, druge cestne naplavine in še in še, zato je pravilno skladiščenje zelo pomembno. Pnevmatike so občutljive na vreme, sonce, temperaturo in čas.

Naučimo se kako pravilno skladiščiti gume

Velikokrat vidimo pnevmatike shranjene zunaj brez ustrezne zaščite, izpostavljene vremenskim vplivom in velikim temperaturnim spremembam. Iz istega razloga ni idealno shranjevanje gum v garažah, kjer je problem večjih temperaturnih razlik. Predvidevamo, da se tako shranjene gume ne bodo več uporabljale za vožnjo. Če pa se bodo, je vožnja z njimi precej riskantna.

V takšnih razmerah shranjene gume bodo precej hitro izgubile na kvaliteti, vendar to s pravilnim shranjevanjem lahko preprečimo. Najboljši način za upočasnitev procesa staranja pnevmatik je v suhem in hladnem okolju. Pravilno vzdrževanje novih gum lahko doda leta njihovi uporabnosti.

Kaj upoštevati pri skladiščenju gum

Naslednji nasveti kako pravilno skladiščiti gume vas bodo naučili, kako preprečiti suho gnilobo pnevmatik in jih ohranjati v odličnem stanju.

Čiščenje gum
 1. Pred skladiščenjem temeljito očistite in osušite pnevmatike.

Pred shranjevanjem je s pnevmatik potrebno odstraniti vse sledi asfalta, umazanije in zavornega prahu. Vendar pa vsa čistilna sredstva in metode čiščenja niso enake. Izdelki, posebej trženi za čiščenje pnevmatik, v tem primeru morda niso primerni. Preverite oznako in se izogibajte čiščenju s sredstvi, ki vsebujejo nafto in vsem premazom za pnevmatike. Ti izdelki so lahko jedki in niso primerni za čiščenje, ko vaših pnevmatik ne boste uporabljali več mesecev.

Zdaj je tudi pravi čas za pregled pnevmatik glede znakov obrabe, kot so razpoke, izbokline in obrabe tekalne površine.

Za čiščenje pnevmatik uporabljamo naslednjo mešanico:

 • V vedru zmešajte blago milo za posodo in mlačno vodo.
 • Uporabite krtačo, da odstranite morebitne umazanije.
 • Izogibajte se abrazivnim čistilcem pnevmatik, ki lahko pospešijo razpad gume.
 • Pred shranjevanjem pnevmatik se izogibajte uporabi sredstev za sijaj in premazov.
 • Prepričajte se, da so pnevmatike popolnoma suhe, vendar jih ne sušite na neposredni sončni svetlobi.
 1. Pnevmatik ne izpostavljajte soncu

Nekateri trdijo, da so UV žarki največji povzročitelj staranja pnevmatik. Neposredna sončna svetloba lahko segreje gumo in povzroči prezgodnje kvarjenje. UV žarki prodrejo v gumo, jo izsušijo in sčasoma razbijejo gumijaste spojine. Najboljši način za zaščito pnevmatik pred suhim gnitjem je, da omejite izpostavljenost soncu, če je le mogoče.

Kako zaščititi pnevmatike pred sončno svetlobo:

 • Če pnevmatike hranite zunaj, jih pokrijte z debelim slojem zaščite. Zagotovite, da svetloba ne prodira skozi tkanino.
 • Če je možno, pnevmatike raje shranjujte v zaprtih prostorih kjer ni oken.
 • Uporabljajte vreče za shranjevanje pnevmatik, ki nudijo zaščito pred soncem.
 • Če imate gume na vozilu, kupite prevleke za pnevmatike.
 1. Pnevmatike shranjujte v hladnem in suhem okolju.

Gume skladiščite v hladnem in suhem prostoru. Poiščite mesto, kjer sta temperatura in vlažnost konstantno na istem nivoju, saj prevelika nihanja lahko povzročijo prezgodnje staranje pnevmatik. Shranjevanje pnevmatik v preveč toplem okolju ni dobro za gume, hkrati pa prav tako ni dobro, če se pnevmatike ohranjajo pri zamrzovalnih temperaturah.

Kje shranjevati pnevmatike:

 • Za vzdrževanje doslednega okolja upoštevajte klimatsko shranjeno enoto.
 • Za shranjevanje gum je klet najbolj pogosta izbira, vendar je potrebno paziti, da pnevmatik ne dajemo pred peči, rezervoarje za vodo, črpalke in druge proizvajalce ozona.
 • Izogibajte se shranjevanju pnevmatik v garažah, saj sončna svetloba in vremenska izpostavljenost lahko dolgotrajno poškodujeta pnevmatike.
 1. Vsako pnevmatiko hranite v nepredušni plastični vrečki.

Naslednji vodilni dejavnik, ki hitro kvari pnevmatike poleg sončne svetlobe je kisik. Za shranjevanje nekaterih stvari je potreben pretok zraka, da dihajo in ostanejo v dobrem stanju. Po drugi strani pa pnevmatike bolje ohranijo svojo kvaliteto, če so posamično vakuumsko zatesnjene v plastiko. Neprepustnost preprečuje, da bi kisik prodrl v pnevmatike, upočasni proces oksidacije in prepreči, da bi se gume izsušile.

Možnosti shranjevanja pnevmatik:

 • Posebne torbe za shranjevanje pnevmatik
 • Velike črne vreče za smeti
 • Vakuumsko tesnilna plastika
 • Debeli ovoji, ki jih lahko tesno ovijete okoli pnevmatike
 1. Shranjujte jih položene navpično ali vodoravno.

Ko imate prostor za shranjevanje, je pomembno, da pravilno shranjujete pnevmatike. Zlaganje pnevmatik ali obešanje le-teh lahko povzroči deformacije, če jih ne premikate pogosto. Vendar pa vas bo včasih prostorska stiska prisilila zložiti pnevmatike v vodoraven položaj. Če je mogoče, upoštevajte naslednje predloge za shranjevanje pnevmatik.

Kako zložiti pnevmatike:

 • Pnevmatike na platiščih lahko obesimo na kljuke ali položimo v pokončen položaj eno poleg druge.
 • Pnevmatike brez platišč zložite eno na drugo.
 • V vsakem scenariju zamenjajte njihov položaj vsake štiri tedne, da zmanjšate pritisk bodisi na pnevmatike bodisi na platišče in tako zmanjšate možnost deformacij.
 1. Odstranite pnevmatike z vozila, ki dlje časa ne bo v uporabi.

Če vaše vozilo stoji več kot nekaj mesecev, razmislite o popolni odstranitvi pnevmatik. Če pnevmatik ne morete odstraniti pa se zapeljite z avtom na vsakih nekaj dni. Tako se pnevmatike najbolje ohranijo, saj gibanje ohranja enakomerno razporejenost olja v gumi, kar preprečuje, da bi se izsušilo.

 1. Preden pnevmatike ponovno namestite na vozilo jih dosledno preglejte in preverite datum.

Pnevmatike lahko skladiščite tudi več let, če so shranjene v pravih pogojih. Vendar mnogi vulkanizerji priporočajo zamenjavo pnevmatik šest let po datumu proizvodnje, ne glede na obrabo tekalne površine. Kadar se gumijasta zmes razgradi, lahko stare gume ogrožajo varnost na cesti.

Kako pravilno skladiščiti gume ni več neznanka

Upamo, da vas je ta vodič kako pravilno skladiščiti gume naučil, kako shranjevati pnevmatike na najboljši možen način za zmanjšanje njihove obrabe.

Predvsem pazite, da se boste držali vseh priporočil proizvajalca in svoje pnevmatike servisirali in menjali v ustreznih časovnih intervalih.