Najem Avtomobila za Daljše Obdobje – Koristni Nasveti

najem vozil

Kaj morate vedeti pred najemom avtomobila za daljše obdobje

Najem avtomobila za daljše obdobje je veliko bolj udobna opcija, kot čakanje na javni prevoz ali taksi vsakokrat, ko želite potovati na daljše relacije. Prihranite tudi nekaj denarja, ki bi ga sicer porabili za vožnjo s taksijem in niste vezani na vozni red (ali nepredvidljiv urnik) javnega prevoza. Toda celoten postopek najema avtomobila je lahko zapleten, tako za začetnike kot tudi za veterane.

Najem avtomobila za daljše obdobje
  1. Poskrbite, da imate zahtevano dokumentacijo: se vam je že zgodilo, da ste prišli v agencijo, da bi najeli vozilo, vozniško dovoljenje pa ste pozabili doma? Tudi to je možen scenarij. Zato se pred najemom avtomobila prepričajte, da imate pri sebi vozniško dovoljenje in veljavno bančno kartico na svoje ime ali znesek za varščino, ki jo boste vplačali pred najemom. Fotokopija vozniškega dovoljenja ne bo dovolj.

  2. Preverite zunanjost avtomobila: sigurno si ne želite biti odgovorni za poškodbe avtomobila, ki so bile povzročene s strani druge osebe. Preden se odpravite dobro preglejte avto, če so kje vidne praske ali udarnine.

  3. Seznanite se z najetim vozilom: vsak avto je drugačen. Obstaja velika verjetnost, da ne boste imeli možnosti najema istega modela avtomobila, kot ga vozite doma. Preden se odpravite na pot, si vzemite nekaj časa, da prilagodite sedež in ogledala glede na svoje potrebe. Preverite, kje so funkcije avtomobila, kot so klimatska naprava, luči, brisalci vetrobranskega stekla in ročna zavora. Ko veste, kje so vse pomembnejše funkcije najetega avtomobila, ste pripravljeni na vožnjo.

  4. Določite svoj cilj vožnje: Pred najemom avtomobila je dobro imeti načrt potovanja z določenimi lokacijami, ki jih želite obiskati, da boste tako učinkovito izbrali najkrajšo pot in zmanjšali stroške goriva ter se izognili večji gneči ter zastojem.

  5. Vprašajte, katero gorivo poganja vaš najeti avto: če ne nameravate plačati dvojnih stroškov ob vrnitvi vozila zaradi praznega rezervoarja in če se želite izogniti povzročitve resnih okvar na pogonu vozila zaradi točenja napačnega goriva, se pozanimajte katero gorivo je pravo za vaš najeti avto.

  6. Najem avtomobila zahteva vračilo v dogovorjenem času: podjetja za najem avtomobilov, zlasti v poletni sezoni, delujejo po zelo tesnem urniku. Bodite točni in najeti avtomobil vrnite v dogovorjeni čas, saj se stroški zamude hitro seštevajo in vas lahko stanejo cel dan najema ter plačilo dodatkov, če agencije o tem niste obvestili.

  7. Zagotovite si polno zavarovanje škode: najem avtomobila za daljše obdobje povečuje tudi možnosti za povzročitev poškodb na vozilu. Tudi če menite, da ste najboljši voznik na svetu, najprej preverite, katera zavarovanja so vključena v ceno najema in čas veljavnosti zavarovanja in razmislite o sklenitvi dodatnega zavarovanja. Celotno zavarovanje bo pokrilo vašo škodo v primeru nesreče, vendar ste še vedno odgovorni za škodo do odbitnega zneska, odvisno od vašega izbranega vozila.
  1. Ostanite na cesti: Najem avtomobila za daljše obdobje (ali krajše) ni namenjen ekspediciji Safari ali nori rally vožnji. Z najetim avtomobilom se lahko vozite le po cestah, ki so namenjene vožnji z avtom in upoštevajte prometne predpise. Če se z najetim vozilom vozite po območjih, kjer ni cest, je to neposredna kršitev najemne pogodbe. Morebitna škoda, ki bi se lahko zgodila med vašimi pustolovskimi podvigi po plažah, travnikih ali hribih, ni zavarovana. Za vleko in čiščenje boste plačali dodatne stroške.
  1. Pazite, kje parkirate: ko se vračate z opravkov ali sprehoda po starem mestnem jedru, na vetrobranskem steklu sigurno ne želite najti listka z globo za napačno parkiranje.
  1. Ne izgubite avtomobilskih ključev: ključi avtomobila niso več takšni kot nekoč. Kompleksna elektronika se nahaja znotraj avtomobilskih ključev zato je potrebno kopijo naročiti pri proizvajalcu. In verjemite mi, da niso ravno poceni. V primeru izgube se zaračunajo tudi dodatne pristojbine za stroške avtomobilskega ključa.

In ne nazadnje, upoštevajte prometne predpise, uporabljajte varnostni pas in se izogibajte opojnim substancam.

Ključ za najem avtomobila in alkohol