10 Nasvetov za Prijeten in Brezskrben Začetek Selitve

najem vozil selitve

Da selitve ne bi bile stresne in zamudne

Pri selitvi v novo stanovanje je potrebno razmisliti veliko stvari. Čeprav se vam zdi, da sta pakiranje inventarja in ponovno urejanje stvari v novem domu edina težava, boste kmalu ugotovili, da selitve zahtevajo tudi bolj zahtevne naloge, ki so prav tako pomembne.

Eno najbolj zahtevnih opravil je prevoz stvari iz starega v novi dom, kar zahteva čas in seveda večje prevozno sredstvo. Vse imetje, večkrat poleg manjših osebnih stvari tudi večje kose pohištva je potrebno varno prepeljati na novo lokacijo.

Selitve povzročajo emocionalen stres

Selitveni servis – da ali ne?

Se sprašujete ali bi morali najeti selitveno podjetje ali to storiti sami? Navsezadnje je vse odvisno od tega, kako velike stvari premikate, koliko jih je in kam.

Pod pogojem, da vaš inventar ni tako velik, recimo, če selite vsebino enosobnega stanovanja, boste nalogi s pomočjo prijatelja verjetno kos. Če razdalja med lokacijama ni večja kot 30 km in lahko celoten transport opravite v enem dnevu, je najemni kombi lahko odlična rešitev. Ko pa je stvari, ki jih želite preseliti več ali če je vaš novi dom v bolj oddaljenem kraju, je selitveni servis boljša rešitev saj je veliko bolje opremljeno, izkušeno in pripravljeno za vašo selitev.

Opravila po selitvi

Za tem boste morali prevzeti vlogo lastnika novega stanovanja – s svojim novim domom se boste morali povezati, ugotoviti, kako deluje, in določiti projekte, ki se jih želite lotiti naprej. Teh stvari se je najbolje lotiti čimprej, brez čakanja ob predpostavki, da boste vse to ugotovili in postorili pozneje.

Seveda je opravil zelo zelo veliko. Za lažjo določitev seznama najpomembnejših, smo za vas pripravili seznam desetih najpomembnejših stvari, ki jih morate storiti pri selitvi v nov dom. Večina od teh ni preveč zamudnih, vendar se morate zavestno potruditi, da jih opravite.

Preberite, kaj vse morate vedeti, nato pa sestavite načrt. Kmalu se boste končno lahko brez skrbi sprostili, odprli šampanjec in proslavili svojo vselitev.

 1. Naredite celoten pregled novega stanovanja

Ni boljšega časa za popoln pregled domovanja kot takrat, ko je ta popolnoma prazen. Preden začnete s postavljanjem pohištva in vseljevanjem ostalih stvari se razglejte naokrog. Med drugim boste želeli še enkrat preveriti:

 • Ali je vsa zahtevana in dogovorjena popravila opravil prejšnji lastnik
 • Ali je v stanovanju vse tisto, kar je bilo vključeno v prodajno ceno
 • Ali je vse v dobrem in funkcionalnem stanju, vključno z vtičnicami, stikali in napeljavami.

Če najdete kakršnokoli težavo, ki je v nasprotju s kupoprodajno pogodbo (na primer: prejšnji lastnik je vzel s seboj pralni stroj in štedilnik, ko naj bi ju pustil v stanovanju), takoj pokličite svojega prodajalca in preverite, kakšna je vaša pravna pomoč.

 1. Prepričajte se, da vse storitve delujejo

Še preden se preselite v svoj novi dom, morate poskrbeti da so vsi pripomočki pripravljeni in funkcionalni. Preverite, ali elektrika deluje, ali je plinska napeljava tehnično brezhibna, preverite tudi vodo, ogrevanje in hlajenje, telefon in internet. Nato pokličite lokalno komunalno podjetje in poskrbite za čistočo in odvoz smeti.

 1. Otroci in hišni ljubljenčki

Če se boste v nov dom preselili z majhnimi otroki ali štirinožnimi prijatelji, morate že takoj na začetku preveriti varnost doma. Čistila in kemikalije ne smejo biti dosegljive, električne vtičnice naj bodo zaščitene z integriranimi pokrovi, vsa okna varno zaprta in brez dolgih visečih vrvic žaluzij.

V prvi vrsti seveda poskrbite, da je vaš dom pravilno ozemljen. Vse ostale nevarne pripomočke kot so rezalniki, steklo, majhni predmeti itd. varno pospravite, da ne bodo v dosegu majhnih ročic. Dobra preventiva so tudi dimni alarmi.

Ne glede na previdnost in število preventivnih ukrepov poškodbam ni moč ubežati, zato morate biti pripravljeni na takšne primere. Naučite se osnov oživljanja, komplet za prvo pomoč pa naj bo vedno pri roki.

Varnost otrok in hišnih ljubljenčkov pri selitvah v novo domovanje
 1. Poiščite omarico z varovalkami in vodni ventil

Lokacija omarice z varovalkami in ventila za vodo vam mora biti znana, saj se ne želite znajti v situaciji, ko ju boste nujno potrebovali vi pa ne boste vedeli, kje se nahajata. Tako boste lahko takoj ukrepali v primeru, če bi se napajanje izklopilo ali če bi morali iz nekega razloga izklopiti vodo.

Praviloma je omarica z varovalkami verjetno v vaši kleti, garaži ali shrambi, medtem ko običajno ventil za vodo vašega doma najdete v jašku, v kleti, na hodniku ali na dvorišču.

 1. Ugotovite, kaj kam spada

V procesu selitve v nov dom si boste prihranili veliko časa in težav, če boste naredili načrt postavitve predmetov. To še posebej velja za velike in težke predmete, kot je pohištvo.

Čeprav verjetno že imate osnovno predstavo o tem, kam boste postavili osnovne kose pohištva, si vzemite trenutek in razmislite o tem, kako želite da postavitev izgleda. Pozneje lahko seveda postavitev spremenite, vendar bo to opravilo s splošnim načrtom vedno olajšalo delo.

 1. Naredite globinsko čiščenje

Zadnja stvar, ki si jo verjetno želite narediti po končanem procesu selitve je, da svoj novi dom očistite od vrha do tal. Najboljši čas za to opravilo pa je takoj po vselitvi.

Če preprosto nimate časa ali motivacije, da bi si takoj nadeli rokavice in po stanovanju začeli škropiti s čistili in razkužili, raje pokličite profesionalen čistilni servis. Ne glede na to, ali plačujete v času ali denarju, je življenje v novem čistem domu prioriteta.

 1. Določite seznam popravil glede na pomembnost

Ko se preselite v nov dom, ne glede na to ali je imel prejšnje lastnike ali ne, boste verjetno imeli kar nekaj projektov popravil in adaptacij. Splošno predstavo o tem, kaj želite popraviti bi morali imeti že pred vselitvijo, vendar se vseeno lahko še enkrat sprehodite skozi bivalni prostor in preverite svoj seznam in razporedite prednostne naloge.

Za to imate dovolj časa, saj se po vselitvi ne boste lotili vsega naenkrat. To opravilo vam bo prihranilo čas saj boste točno vedeli kaj vse je potrebno storiti in kdaj.

 1. Zamenjajte ključavnice

Pri vsaki selitvi je pomembno, da zamenjate vse zunanje ključavnice hiše ali stanovanja. Tudi če vas prejšnji lastnik ne skrbi, nikoli ne veste, kdo še ima morda ključ poleg njega. Varnost je zagotovo na prvem mestu. Strošek je majhen, vi pa boste imeli mirne živce.

 1. Spremenite svoj naslov

Morda ste že pred dnem selitve na upravni enoti ali notranji organizacijski enoti za upravne notranje zadeve uredili spremembo naslova, če pa je še niste, je zdaj pravi trenutek.

O spremembi naslova obvestite svoje kontakte, ne le prijatelje in družino, ampak tudi vaše ponudnike naročniških storitev in posojil, vašo banko in vse druge, ki vam redno izstavljajo račune ali dokumente. Spremembo naslova morate urediti tudi na vseh svojih osebnih dokumentih, kot so potni list, osebna izkaznica in vozniško dovoljenje.

 1. Spoznajte svoje sosede

Prav je, da po vselitvi v novo hišo pozdravite svoje sosede, vsaj tiste najbližje, in se jim predstavite. Poleg dobrih sosedskih odnosov je srečanje s sosedi koristno tudi za spoznavanje vaše lokalne skupnosti in za iskanje priporočil za lokalne storitve (na primer električarje, ključavničarje, avtomehanike itd.). če jih potrebujete. Ni potrebe po obiskovanju sosedov na domu, pač pa se jim predstavite, ko jih prvič srečate. Prijazna beseda lepo mesto najde.

Selitve v nov dom so že kot take nekoliko stresne, vendar vam lahko upoštevanje zgornjih nasvetov pomaga in olajša celotno situacijo. Postoriti je potrebno zelo veliko stvari, zato naj vas ne bo sram prositi za pomoč prijatelja ali družinskega člana, ali poklicati selitveni servis, ki bo glavnino nalog opravil za vas. Prej ko boste poskrbeli za glavne stvari, prej se boste v vašem novem domu začeli počutiti kot doma.